Growth Hacking Nedir ? Growth Hacking Yöntemleri Nelerdir ?

Growth Hacking Nedir ? Growth Hacking Yöntemleri Nelerdir ?

Son zamanlarda dünya’nın en çok konuştuğu pazarlama konusu ” Growth Hacking Nedir ? ”  konusunu sizler için çevirdik. “Growth Hacking Nedir ?  ” sorusuna cevap bulabileceğiniz bu yazının devamında teknikleri ile ilgili bir yazı daha paylaşacağız. Müşterilerimize yaptığımız çalışmalarda Growth Hacking teknikleri uyguluyoruz bir kaç örnekle bu yazıları sizler için çoğaltacağız.  Öyleyse Growth Hacking nedir hep beraber öğrenelim.

 

Growth hacking teknoloji öncülerinin yarattığı, yaratıcılık, analitik düşünme ve sosyal ölçüleri kullanan ve bu sayede satış ve büyümeyi gerçekleştirmeye odaklı bir pazarlama tekniğidir.
Bu teknik, online pazarlama ekosisteminin bir parçası olarak görülebilir çünkü, growth hackerları sadece arama motoru iyileştirme, web sitesi analizi, içerik pazarlama ve A/B testi gibi zaten yaygın olan alanlarda başarılı olmaktadırlar. Growth hackerları, radyo, televizyon ve gazetelere reklam vermek yerine sosyal medya ve internet bazlı pazarlamayı daha yararlı hale getirmek gibi, geleneksel pazarlamaya düşük ücretli ve yenilikçi alternatifler bulmaya odaklanırlar. Growth hacking, önceliği bütçeye değil büyümeye verdiğinden, yeni başlayan şirketlerin kullanması gereken ve işlerini son derece kolaylaştırabilecek bir tekniktir. Facebook, Twitter, LinkedIn, AirBnB ve Dropbox, grow hacking tekniğini kullanan şirketlerden sadece birkaçıdır.

Tarihi

Sean Ellis, ‘growth hacker’ terimini ilk ortaya attığında yıl 2010’du. Bir blog yazısında, growth hacker kavramını ‘ilk önceliği büyüme olan kişi’ olarak tanımlamıştır. Yaptıkları her iş, gözle görülür bir büyümeye yaratabileceği etki yönünden incelenir. Andrew Chen, ‘Growth Hacker is the new VP Marketing’ isimli bloğunda bu kavramı daha büyük bir topluluğa yaymış ve burada tanımını yaptıktan sonra örnek olarak rezervasyon şirketi AirBnB’nin Craigslist ile olan etkileşimini göstermiştir. Andrew Chen bu yazısında growth hacker tanımlamasını ”pazarlamacı ve kodlayıcının melezi ve geleneksel ‘Ürünüm için nasıl müşteri bulabilirim?’ sorusuna A/B testleri, karşılama sayfası, viral faktör, e-posta iletimi ve Açık Grafik ile cevap bulmaya çalışan kişi” olarak yapmıştır. 2012 yılında Aaron Ginn, TechCrunch’ta, growth hacker’ı ”veri, yaratıcılık ve merak zihniyeti” olarak tanımlamıştır. Growth hacking üzerine yaratılan en popüler eser, Mattan Griffel’in yazdığı ‘Growth Hacking or: Lean Marketing for Startups’ isimli yazıdır. Burada Griffel, growth hackingi ‘kullanıcı büyümesinde görülebilecek sorunlara yardımcı bir dizi teknik ve pratikleri’ olarak tanımlamıştır. Sean Ellis, 2013 yılında growth hackerları için GrowHackers adında bir topluluk kurmuştur.

2013 yılında Gagan Biyani, San Francisco’da ikinci yıllık ‘Growth Hackerları Konferansı’nı düzenlemiştir. Bu konferansta LinkedIn, Twitter ve YouTube gibi şirketlerin growth hackerları yer almıştır.

Bunun yanında 2013’te Growth Hacker TV olarak bilinen kaynak, Dropbox, LinkedIn, Expedia, Twitter ve Facebook gibi başından beri bu tekniği kullanan şirketlerin growth hackerları ile röpörtaj yapmıştır.

2013’ün sonlarında, growth hacking Asya’daki girişimcilerin topluluğunda da yerini almıştır. Bu bölgedeki ana growth hacking kaynağı Growth Hacking Asia olup, kurulma amacı Asya’da yeni işe atılan şirketlerin başarı oranında artış sağlamaktır.

Yöntemler

Fast Company, yeni başlayan şirketlerin en büyük sıkıntılarının

1) bütçe eksikliği

2) geleneksel pazarlama geçmişi eksikliği

olduğunu belirlemiştir. Bu bütçe ve tecrübe eksiklikleri ile savaşmak için growth hackerları pazarlama politikasını yenilik, ölçeklenebilirlik ve kullanıcı etkileşimi çevresinde oluşturmuştur. Bunun yanında growth hacking ürün tasarımı ve ürünün potansiyel büyümesi gibi konuları pazarlamadan ayırmamıştır. Growth hackerları ürünün potansiyel büyümesini, kullanıcı kazancı, on-boarding, parasallaştırma, uzantı ve viralliği ürüne katarak oluşturur. Fast Company, Twitter’ı örnek göstererek ‘Önerilen Kişiler Listesi’nin aslında Twitter’ın en büyük sırrı olduğunu, ve pazarlama için altyapı oluşturmak yerine pazarlamayı ürüne uyarladıklarını belirtmiştir.

Growth Hacking’in özünde kayıtsız şartsız büyümeye odaklanmak yatar çünkü geçerliliği olan tek ölçü budur. Facebook’un 5 kurucusu arasında olan Mark Zuckerberg’in, Facebook’u büyütürken böyle bir zihniyete sahip olduğu söylenmektedir. Şirketler ve piyasalar arasında metodolojik olarak fark olsa da, ortak nokta her zaman büyümedir. Bu tekniği sağlıklı biçimde kullanmış şirketlerin genelde işe alışma sürecinde doğal olarak oluşturulmuş viral bir döngü bulunur. Yeni müşteriler, genelde kullandıkları ağ sayesinde yeni ürün ve hizmetler konusunda bilgi sahibi olurlar ve memnun kaldıklarında paylaşım yaparak bunu yayarlar. Bu tür bir farkındalık-kullanım-paylaşım döngüsü şirketin büyümesinde son derece etkilidir.

Bunun yanında Twitter, Facebook, Dropbox, Pinterest, YouTube, Groupon, Udemy ve Instagram markalaşmak ve kârlarını arttırmak için growth hackingi kullanmış ve hala kullanmakta olan şirketlerdir.

Örnekler

Growth hacking nedir’i anlamamızı sağlayan  örneklerinden biri Hotmail’in ”PS I Love You” eklentisi olup bu eklentiye, kullanıcıların ücretsiz online mesajlaşma hizmetinden yararlanabilecekleri bir uzantı eklenmiştir. Başka bir Growth Hacking Nedir örneği de , arkadaşlarına öneren kişilere ekstra depolama alanı sağlayan Dropbox olmuştur.

 

Umarım ” Growth Hacking Nedir ?”  başlıklı yazımız sizler için faydalı olmuştur eğer sektörde faaliyet gösteren bir firma iseniz bu konuda profesyonel destek almak istiyorsanız bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: wikipedia

Egrowth hacking nedir

 

 

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.