Mutluluk Odaklı Şirket Kültürü Kazandırır

Mutluluk Odaklı Şirket Kültürü Kazandırır

Araştırmalar mutluluk ile başarının çift yönlü bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuşlardır. Mutluluk yalnızca işyerindeki başarının bir sonucu değildir – aksine öncüsüdür.

Mutlu çalışanların daha verimli olduklarına dair yaygın bir inanış bulunur. Elbette insan kaynakları profesyonellerine soracak olursanız aynı durumun etkileşim için geçerli olduğunu söyleyeceklerdir. Her ikisi de doğru olabilir, ancak iki konseptin sağladığı sonuçlar yıllar içinde karışmış ve etkileşim ile mutluluğun aynı sonuçları verdiği görüşü yaygınlaşmıştır.

Aşağıdaki grafik çalışan mutluluğu, etkileşimi ve memnuniyetinin zamanla değişimini göstermektedir.

Grafikte çalışan etkileşiminin sınırlı olduğu ‘Kalıcı Etkileşimin’ farklı bir konsept olarak tanıtılmasından anlaşılabilir. Biz de bu grafikteki yaklaşımla aynı fikirdeyiz. Neden mi?

Etkileşim çabalarımızın çoğu, çalışanların strateji ya da vizyonla etkileşim kurmalarına dayanır ancak birçok şirket, strateji ve hedeflerin çok hızlı değiştiğinden şikayetçidir. Artık birçok yönetici, stratejiyi destekleyen tahminlerin çoğu zaman yanlış olabileceğini kabul etmektedir. Ekiple sık sık yeniden etkileşim kurulmalı ve daha aydınlık bir gelecek için hedefler tekrar tekrar gözden geçirilmelidir.

Verimli işyerlerinin geleceğinin, çalışanların mutlu olabilecekleri, daha sağlıklı ilişkiler kurabilecekleri ve tüm potansiyellerini kullanabilecekleri şartlar sağlanarak yaratılabileceğini düşünüyoruz. Gerçekte mutluluğu, işyerindeki başarıya dayanan bir kavram olarak değil, başarıya ulaştıracak bir araç olarak görüyoruz.

Araştırmalar mutluluk ile başarının çift yönlü bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuşlardır. Mutluluk yalnızca işyerindeki başarının bir sonucu değildir – aksine öncüsüdür.

Odağı etkileşimden mutluluğa çevirdiğimizde (etkileşim de mutluluğun bir sonucu olarak ortaya çıkar) işveren-çalışan ilişkisine, ekip duygu ve düşüncelerine ve sonucunda görülebilecek davranışlara da farklı şekilde yaklaşmamız gerekir. Bulgular mutluluk gelişiminin çalışan etkileşimi üzerinde büyük etkisi olduğunu göstermektedirler.

Peki işyerinde mutluluk ne demektir? Mutluluğu güçlendiren beş faktörü gözden geçirelim:

1.Şirkette Amaç ve Anlam – Çalışanlar şirketlerinin para kazanmaktan daha büyük bir hedefe sahip olduğunu, dünyaya bir katkıda bulunduğunu bilmelidirler. Bunun yanında, bu amaca ulaşma sürecinde üstlerine düşen görevleri de iyi anlayabilmelidirler. Gelecekte bir proje iptal etmeye karar verdiğinizde, ekibinize işlerinin önemini açıklamaya dikkat etmelisiniz.

2.Gerçek Liderler – Hepimiz şirketimizin liderlerine inanmak isteriz. Çalışanlar liderlerinin kendilerinden önce şirketin iyiliğini düşündüklerine inanmalıdırlar.

3.Bağlı Özerklik – Hepimiz kendimizden büyük bir şeyin parçası olmak isteriz, ancak aynı zamanda işimizi yapabilmek için bağımsızlığa ihtiyacımız vardır. Çalışanlarınızın ne istediklerine kendilerinin karar vermelerine olanak tanıyın. Onlara çözüm sunmak yerine soru sormalarını cesaretlendirin.

4.İnsancıl Yönetim – Etkili yönetim başkalarından iyi olmaya ya da daha fazla bilgi sahibi olmaya dayanmaz – başkalarının başarısını desteklemeye dayanır. Hepimizin insan olduğunu unutmamalısınız.

5.Gelişime Yönelik Büyüme – Ekibinizin gelişimine yatırım yapın. Daha iyi olmaları için onlara meydan okuyun ve bu yolda onlara destek olun. Richard Branson’un da dediği gibi; ‘İnsanları ayrılmaları için eğitin, onlara kalacakları şekilde davranın’.

İşyerinde mutluluğun önemsiz ya da sevimli olduğunu düşünmek çok büyük hata olacaktır. Mutluluğun gelişimi her metriğin ve kriterin daha başarılı şekilde karşılanmasına yardımcı olur ve yukarıdaki liste mutluluğun kültürünüze kalıcı olarak yerleşmesi için başvurmanız gereken uygulamaları kapsar. Çalışanlarınıza ara sıra hediye vermeniz ya da sosyal etkinlikler düzenlemeniz gözünüze mutluluğu sağlamak için yeterli gelebilir, ancak mutluluğun şirketinizin köklerine yerleşmesini istiyorsanız daha sağlam ve sürekli değişikliklere başvurmanız gerekebilir.

Yukarıdaki listeye uyan bir şirkette çalışıyorsanız mutluluğunuz ve etkileşiminiz günden güne gelişecektir.

Daha mutlu bir şirket haline gelmek için çalışanlarınıza değer verdiğinizi göstermeniz gerekmektedir.

Richard Branson: ‘Önceliğiniz müşterileriniz olmamalıdır, çalışanlarınız olmalıdır. Çalışanlarınızla ilgilenirseniz onlar da müşterilerinizle ilgileneceklerdir’.

Kaynak: Happinesslab

Görsel:   Angelina Litvin

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.