Şirket Kültürünüze Uyan Bahçıvanlık Metaforu

Şirket Kültürünüze Uyan Bahçıvanlık Metaforu

Bahçenizde Bitki Yetiştiremiyorsanız Onları Suçlamayın.

Birçok lider şu atasözünü doğru kabul eder: Şirket kültürü, stratejiyi kahvaltıda yer.

Ancak çoğu liderin gözden kaçırdığı bir nokta bulunur.

Kültürü yaratamazsınız. Yalnızca sağlıklı bir kültürün yeşerebileceği şartları yaratabilirsiniz. Söylemesi kolay!

Örneğin, bir bahçenin yeşermesi için gereken çabayı düşünelim.

Bir kültür yaratamazsınız, yalnızca doğru kültürün yeşerebileceği şartları yaratabilirsiniz – tıpkı bir bahçe gibi kültür de kendi haline bırakıldığında büyümeye devam eder, ancak istediğiniz şekli almaz. Doğru dikim, budama ve zararlı otları temizleme yöntemlerini kullanmak sonuçların değişmesine yol açacaktır. Bahçıvanlık konusunda uzman değiliz, ancak şirket kültürünü en iyi yansıtan metaforun bu olduğunu ve işyerinin ekosisteminin bir bahçeye benzediğini söyleyebiliriz.

Bahçenizde bitki yetiştirmeye karar verdiğinizde, her bitkinin ekileceği yeri, bitkilerin birbirleri üzerinde etkileri ve estetik ve fonksiyonel uyumlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu durum verimli bir işyeri yaratırken de geçerlidir, ekip üyelerinin en rahat ve etkili şekilde çalışabilecekleri bir ortam yaratılması gerekir. Bunun yanında, işe alım, kültürel uyum (yalnızca beceri değil, değerler ve kültür göz önünde bulundurulmalıdır), herkesin mutlu olabileceği alan paylaşımı sistemi ve takım çalışması da hesaba katılmalıdır.

Bitkiler doğru miktarda ışık almalı, diğer bitkilerin gölgesinde kalmamalıdır. Bazı çalışan ya da takımların devamlı olarak gölgede çalışmalarına izin verirseniz büyüyemez ve yeşeremezler. Birçok şirket, satış takımının tüm ‘ışığı’ üzerine çekmesi ve işlerinin yürümesini sağlayan diğer çalışanları gölgede bırakması yüzünden çeşitli sorunlarla karşılaşır.

Bahçenizi kestirme yoldan istediğiniz biçime sokmak istiyorsanız yeni bitkiler alabilir ve onları istediğiniz yerlere dikebilirsiniz, ancak bu ekibinizi sıfırdan kurmak ve yeni yetenekleri istediğiniz takımlara yerleştirmekle aynı şey olacaktır. Elbette hiçbir şey bu kadar kolay olamaz. Bitkiler gibi insanlar da yerlerine alışmak ve kök salmak için zamana ihtiyaç duyarlar, doğru ortam sağlanmazsa en güçlü bitki bile hayatta kalamaz.

Doğru toprak, besin ve su olmadan bitkiler yeşeremez. Ekibinizle ilgilenme şekliniz, sonuçları değiştirecektir – elbette maaş temel besin olarak görülebilir ancak, burada bahsettiğimiz gerçek gelişmeyi desteklemektir. İnsanların ustalaşma isteği doğadan gelir ve bu arzuya uygun şartların çalışma ortamında sağlanması şirketin de ekibin de köklerini güçlendirmeye yardımcı olur. Richard Branson’un da ifade ettiği gibi: ‘İnsanları ayrılabilecekleri şekilde eğitin ama onlara ayrılmak istemeyecekleri şekilde davranın’.

Birinin bahçenize girip bitkilerinizi çiğnemesine, ışığı engellemesine ve toprağı yok etmesine izin verirseniz, istediğiniz büyümeye asla ulaşamazsınız. Zehirli ve faydasız davranışların ekip ruhu üzerinde yıkıcı bir etkisi vardır ve güçlü (ve zorunlu) değerler olmadan ekip bu davranışları kontrol etmekte ve engellemekte zorlanabilir.

Bahçıvanlarınızın uzun vadeli plana sahip olmadan budama, kazma ve ekme gibi eylemleri gerçekleştirmelerini istemezsiniz. Bu ifade direkt olarak yöneticilere yöneliktir; ödüllendirilen, ölçülen ve cesaretlendirilen davranışlar er ya da geç ekosisteminize yerleşir. Yöneticilerin uygulamaları şirketinizin amacı, tutkusu ve kültürel değerleri ile uyum içinde olmazsa, gelişmeyi engelleyebilirler.

Yabani otlar bahçenizin her yerinde ortaya çıkacaktır, ancak tanım gereği bu bitkiler yalnızca yanlış yerde büyümektedirler. Ekibinizde mutlaka uygun olmadıkları pozisyonda bulunan ekip üyeleri olacaktır. Bu durum onları bahçenizdeki yabani otlarla aynı sınıfa sokar; yerleri değiştirildiğinde yabani ot olmaktan çıkarlar ve değerli ekip üyeleri haline gelebilirler.

Bazen bitkiler büyüyemez ve gelişemezler. Bunun için onları suçlamayın. Kulağa saçma gelse de, çoğu zaman büyüyemedikleri ve yeşeremedikleri için ekip üyelerini suçlarız, oysa ki durum onların kontrolünde değildir. Yarattığınız şartlara bakın ve değişmesi gereken noktaları belirleyin.

Hepimiz harika bir kültüre sahip bir şirkette çalışmak isteriz, ve bunun gerçekleşebilmesi için (tıpkı bahçe ile ilgilenmek gibi) ne istediğinizi bilmeli ve hedeflerinize kendinizi adayabilmelisiniz. Tutkuları, değerleri ve niyeti geliştirmek için daha çok zaman harcamalısınız.

Kapak Fotoğrafı: Benjamin Combs

Fotoğraf 2: Kyle Ellefson

Fotoğraf 3: Neslihan Günaydın

İçerik Kaynak: happinesslab.co

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.