Yapay Zeka ve SEO Performansı Etkileri

Yapay Zeka ve SEO Performansı Etkileri

Yapay zekâ ve SEO Performansı etkileri açısında derin öğrenmeyi kullanan arama pazarlamacıları, basit gözlemlerin ötesine geçebilir ve kullanıcı davranışında yeni kalıplar keşfedebilirler.

Bu makalenin daha iyi anlaşılabilmesi için, ilk olarak bu tanımlara göz atalım: 

Yapay Zeka ve SEO Performansı Etkileri

2015 yılında Google, algoritmasına RankBrain’i eklediğini açıklamış, bu sayede de yapay zekânın aramada sahip olduğu önemi vurgulamıştır. 2018 geldiğinde ise arama pazarlamacıları, yoğun işgücü gerektiren görevleri yapmak, daha ayrıntılı bilgi edinmek ve kişiselleştirmeyi yeni bir boyuta taşımak için yapay zekâ, otomatik öğrenme ve derin öğrenmeyi kullanmaya başlamışlardır. Yapay zekâ devrimi artık başlamıştır.

  • Yapay Zekâ – Genelde insan aklının kullanımına ihtiyaç duyan görevleri yerine getirmek için geliştirilmiş farklı bilgisayar uygulamalarını kapsayan geniş bir alandır. İnsan aklı çok farklı davranışları kapsar bu yüzden ‘yapay zekâ’ terimi, doğal dil değerlendirmeleri, satranç ve sürücüsüz araç kullanımı gibi birçok kategoriyi içinde barındırır.
  • Otomatik Öğrenme – Bu terim, yapay zekânın bir uygulamasını (yani bir alt alanını) tanımlamak için kullanılır. Stanford Üniversitesi’nin tanımına göre, ‘Otomatik öğrenme, bilgisayarların özellikle programlanmadan yaptıkları hareketleri inceleyen bilimdir’. Algoritmaları, herhangi bir otomatik öğrenme sisteminin yapıtaşları olarak kabul edebiliriz.
  • Derin Öğrenme – İnsan beyninin çalışma şeklinden esinlenen bu otomatik öğrenme çeşidi, karmaşık sorunları çözmek için sinir ağlarını kullanır. Örneğin, ses tanıma ve görsel çözümleme alanlarındaki önemli buluşların arkasında bu sistem bulunur.

Bugünün teknoloji devleri, ürünlerini ve hizmetlerini geliştirme süreçlerinde yapay zekâya daha fazla önem vermektedirler, çünkü bu sayede yalnızca insanların sunamayacağı bir sayısal güce sahip olabilirler.

Elbette bu teknoloji asıl şöhretine, büyük veri döneminde kavuşmuştur. ‘Büyük veri’ konseptini daha somut hale getirebilmek için Domo 2017’de, insanların kullandıkları 46,000 Uber yolculuğu, 4 milyon Google aratması ve 456,000 Twitter paylaşımı verilerini bir arada toplamıştır.

Her bir etkileşimin arkasında, amacı ve şartları olan bir insan bulunur. Daha da önemlisi, her etkileşim tüketici hareketlerini daha iyi anlamak için gerekli veri göstergesine sahiptir. Bu tür bilgiler, verileri en değerli para birimi kabul eden pazarlama uzmanları için çok büyük öneme sahiptir.

Bununla birlikte, doğru araçlar olmadan müşteri hareketlerini çözümlemek amacıyla verileri kullanmak mümkün değildir.

Yapay zeka, SEO pazarlamacılarını daha verimli kılar

Günümüzün veri açısından zengin, zaman açısından fakir dünyasında SEO yönetimi imrenilecek bir görev değildir. Günlük olarak karşılaşılan zorluklar:

  • Daha ayrıntılı bilgi edinmek için web sitesi performansını analitik platformlar yardımı ile gözlemlemek
  • Kişiselleştirilmiş tecrübe sunmak için kullanıcı davranışlarını anlamak
  • Trafik ve kâr sağlayacak içerik fikirleri geliştirmek
  • Bütçe aşımını kontrol etmek
  • Organik arama kampanyası içinde farklı görevler gerçekleştirmek

Çoğu zaman, SEO yöneticileri bu kısıtlamalarla karşı karşıya kalırlar ve hedeflerine ulaşmak için fedakarlık yapmak zorunda kalırlar. Müşteri verileri, bütçe yönetimi görev paylaşımını aynı anda gerçekleştirmek için yeteri kadar kaynak bulunmaz.

Bununla birlikte, bu sorunları daha etkili şekilde çözmek için yapay zekâ kullanılabilir.

Yapay zekâ yukarıdaki sorunların her biri için verimli bir çözüm sunar:

  • Performans gözlemleme: Yapay zekâ verileri işleyerek, hataları anlık şekilde kullanıcı ile paylaşır ve atılabilecek en etkili adımı önerir.
  • Kişiselleştirilmiş deneyim sunma: Otomatik öğrenme, kullanıcının önceki davranışlarını değerlendirir ve tahmini davranış kalıplarını belirler.
  • İçerik fikirleri belirleme: Derin öğrenme popüler konuları tanımlar ve piyasada yeteri kadar ilgi verilmemiş konuları bularak yeni içerik başlıkları önerir.
  • Bütçe yönetimi: Yapay zekâ, para ve zamanın en verimli şekilde değerlendirilebileceği alanları otomatik olarak tavsiye eder.
  • Birden fazla görev yönetimi: Yapay zekânın en iyi yönlerinden biri, aynı anda milyonlarca görevi tamamlayabilmesidir. Yoğun iş gücü gerektiren görevleri yapay zekâya teslim ederek yaratıcılık ve strateji gerektiren alanlara odaklanabilirsiniz.

Yapay Zeka’nın detaylı bilgi sağlama gücü

Yapay zekâ, kullanıldığı tüm alanlarda detaylı bilgi sağlayabilir. Aynı performansı doğru teknoloji olmadan yakalamak için yüzlerce analiz uzmanı ve sınırsız bütçe gerekir.

Detaylı içgörü ile basit gözlem arasındaki farkı anlamak her şirket için çok önemlidir. Gerçek bir içgörü, bilinmeyen ayrıntılara ışık tutar ve ilgili metriklerle alakalı bilgi sağlar. Örneğin, tüketicilerin içeriklere ulaşırken yaşadıkları sorunları anlamak bağlantı değişimine yol açabilir. İçgörünün etkisi kolayca gözlemlenebilir ve değeri maddi olarak belirlenebilir.

Buna zıt olarak, manuel araştırma yardımı ile elde edilen bilgilerin çoğu gözlem kategorisinde bulunur. Belli bölgelerden gelen trafiğin arttığını öğrenmek ilgi çekici olabilir, ancak kesinlik ve detaylar olmadan bu bilgi size kılavuzluk sağlayamaz.

Arama pazarlamacıları, arama, içerik pazarlama ve reklamlar gibi kaynaklardan elde ettikleri verileri işleyebilmek için derin öğrenme kullanan bir platforma başvurmalıdırlar. Bu platform tüm cihazlar, alanlar ve demografikleri kapsayacak şekilde kullanılırsa, normalde gözden kaçabilecek her detay yakalanabilir.

Bu amaca hizmet edecek teknolojileri değerlendirirken, pazarlama uzmanları şu soruları sormalıdırlar:

  • Bu teknolojinin faydaları nelerdir? Onu verimli kılan nedir?
  • Tüm hesaplamalarda kullanılan veri kaynakları nelerdir?
  • Bu teknoloji bağlantıları nasıl sıralar? Toplanan veriler SEO ekosistemi için yeteri kadar taze, kesin ve etkili midir?
  • Yapay zekâ ne kadar sofistikedir? Müşteri verilerini işleyerek kalıp çıkartan derin ve otomatik öğrenme sistemleri hangileridir?
  • Bu teknoloji iş yönetimi becerilerini nasıl etkiler?
  • Bu teknoloji hangi bariz iş sorunlarını çözer?
  • Kullanıcıların belirlenen tüm sorunları gözlemleyebilecekleri bir gösterge tablosu bulunur mu?

Sonuç:

Yapay zekâ, doğru stratejiler yardımı ile hayatın her alanında fayda sağlayabilir. Verilerin kaynağını ve kullanılabilecekleri alanları belirlemekle başlayan süreç, çözülecek sorunların belirlenmesi ve harekete geçilmesi ile devam eder.

Yapay zekânın kaynaklara erişim potansiyelini kavrayan herkes için yeni bir fırsat dönemi gelmiştir. Derin ve otomatik öğrenmeyi bünyesine dahil eden her şirket, basit gözlemlerin ötesine geçerek yeni davranış kalıpları keşfedebilir.

Inovanka dijital pazarlama blog yazıları için tıklayın…

Kaynak: Searchengineland

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.