Dijital Pazarlama Trendleri – 2015

Dijital Pazarlama Trendleri – 2015

2015 Dijital Pazarlama Trendinden ilki ‘ Yaratıcılık ve Tasarımın Dönüşü ‘

Geçmişte bıraktığımız yıllarda yepyeni kavramlar ortaya çıktı. Geçtiğimiz sene içerik pazarlaması, veri, yerel reklamcılık ve programatik alanlarında önemli bir süreçti. 

Bundan önce yine de pazarlama otomasyonu, içerik pazarlanması ve daha da geriye gitmek gerekirse mobil, video vb. kavramlar mevcuttu. ‘Arama motoru pazarlanması’ ise 2001’e dayanan bir olgudur.

Şüpheli de olsa, bunların bazılarının sadece var olan kavramlara verilmiş trend isimler olduğunu kabul edebiliriz. Bunun yanında, birçok kavramda kayma ve odak değiştirme görülmüştür ki bu da dijital pazarlama alanında yenidir.

Tabi bunun yanında, teknoloji dünyasında bu yıl daha fazla kişiselleştirme, daha fazla omnichannel, daha fazla veri ve otomasyon göreceğiz; bununla birlikte dronlar, robotlar, iBeacon’lar, yapay zeka ve ödeme platformlarının ortaya çıkması gibi heyecan verici gelişmeleri de takip etmemiz mümkün olacaktır.

Yine de bu yenilikler ya 2015’e özgü değildir, ya da dijital pazarlama alanında önemli bir etki yaratmakta etkisiz olacaklardır.

Ama iyi haberler de var! 2015 yılında dijital pazarlama ve e-ticaret konusunda heyecanımızı korumaya devam ediyoruz. Bu heyecanızın sebebi spesifik yenilikler ve değişiklikler olmaktan ziyade, bu sene için öngördüğümüz ve bu yeniliklerin önüne geçen trendlerdir.

Yaratıcılık ve Tasarımın Dönüşü

Yaratıcılık ve Tasarımın Dönüşü ( Dijital Pazarlama 2015 Trendlerinden )

Yaratıcılık ve Tasarımın Dönüşü ( 2015 Dijital Pazarlama Trendleri )

Tabiki yaratıcılık ve tasarım hiçbir yere gitmedi. Ancak şuna inanabilirsiniz; pazarlamacılar ve şirketinde başarıya ulaşmaya çalışanlar yüksek kalite yaratıcılığın ve tasarımın önemini kavrayacaklar ve bu kavramların tekrar tepeye oturmalarını sağlayacaklardır. Peki ya neden? Ve neden 2015’te?

En az 10 yıldır, ani teknolojik gelişmeler ve tüketici davranışlarında çoğunlukla internet ve mobilin getirdiği devasa kaymalar heyecan konusu olmuşlardır.

Daha yakın bir geçmişte, veri ve otomasyon fırsatları heyecan yaratmaya devam etmiştir.

Bunun yanında Apple’ın CEO’su Tim Cook hepimize şirketler açısından şunu sormamızı istiyor; internetten sonra ne var?

Elbette teknoloji seri bir şekilde evrimleşmeye devam ediyor ve bir noktada internet benzeri bir buluş yapılacağı da aşikar.

Ancak şu an bulunduğumuz noktada da elimizde inanılmaz şeyler yapmak için gereken teknoloji bulunmaktadır. Eksikliğini çektiğimiz şey ise dönüşümsel değer yaratabilmek için gerekli yaratıcı fikirler ve etkileşimli tasarım becerisidir.

Büyük ihtimalle reklam yaratıcılığını gerçek zamanlı bir şekilde kullanabilmek için havadan pay fiyatlarına,trend olan müzik satışlarından stok uygunluğuna kadar olan tüm veri yayınlarından yararlanabileceğinizi biliyorsunuzdur?

Büyük ihtimalle CRM verilerinizden API yardımıyla gerçek zamanlı olarak istifade ederek, özel kitleler oluşturabileceğinizi, ve bu kitlelere sosyal içerikten e-posta ve reklamlara kadar tüm dijital pazarlama alanlarında hayat döngülerine bağlı tekrar hedefleme yapabileceğinizi de biliyorsunuzdur?

Oldukça güçlü bakış açıları. Peki ana fikir nedir? Hangi davranışsal tetikleyicileri kullanacaksınız? Kanallardaki müşteri akışı nasıl olacaktır ve yüzlerce dinamik ve kisişelleştirilmiş tecrübe için nasıl yaratıcılık ve tasarım stratejileri kullanacaksınız?

Bunların hepsi marka vaatlerini nasıl destekleyecek? Sadece teknik olarak aydınlanmış değil, bunun yanında gerçekten yaratıcı bir şekilde duygusal ve ticari etkileşim kuran birleşik vizyonun sorumlusu kim?

Mühendisler uzun zamandır dijital dünyanın rock starları olmuşlardır. Bu konuda hayati olmayı hakederler ve her zaman da olacaklardır.

Ancak 2015’te yıldızı asıl parlayanlar, müşteri tecrübe mimarları, ürün idarecileri ve yaratıcı teknoloji uzmanlarıdır. Bu kişiler de fikirleriyle ve vizyonlarıyla ilham verebilen, tartışmasız olarak daha iyi müşteri deneyimi sunabilecek takımları yönetebilen insanlardır.

Teknolojiyi, verileri, çok kanallı müşteri tecrübelerini ve ticari amaçları anlamaları bilinen bir gerçektir.

Yaratıcı hipotezlere ihtiyacımız var. İyi fikirlere ve dahiyane tasarım düzenlemelerine ihtiyacımız var.

Tabi ki pazarlama ‘optimasyonu’, birçok performans bazlı hallerinde gelişmeye ihtiyaç duyar ve bu gelişme ihtiyacı asla bitmez. Peki ya Tim Cook’un sözlerinden alıntı yaparsak; optimasyondan sonra ne gelir?

Sitenizi etkileşimli olacak şekilde geliştirdiniz, Amazon’un çıkış sürecini kopyaladınız, PPC’niz etkili olarak çalışıyor, müşteri yolculuğu ile eşlenmiş kişi bazlı içeriği devreye soktunuz, sosyalde son derece iyisiniz ve kanallarınızı büyütüyorsunuz.

Ancak bunlar ne zaman etkilerini kaybedecek? Bundan sonraki adım sizi geleceğe taşıyacak mı, yoksa müşterilerinizin beklentilerini ancak karşılayabilecek artan geliştirmeler mi yapacaksınız?

Daha büyük atlamalar yapmak için yaratıcılık hayatidir. Bu yüzden büyük şirketler AirBnB ve Uber’in beğenilerinden tedirgin olmaktadırlar.

 

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.