Facebook Emoji Reaksiyonları ve Yeni Güçlendirilmiş Like Butonu

Facebook Emoji Reaksiyonları ve Yeni Güçlendirilmiş Like Butonu

Facebook ana sayfanız çok daha anlamlı hale geliyor.Dünya çevresindeki birçok piyasada uygulanan ve neredeyse bir yıl süren denemeler sonunda, yeni güçlendirilmiş Facebook Emoji Reaksiyonları ve Like Butonu kullanıcılara sunuldu.

Dünya çapındaki tüm Facebook kullanıcıları ilk kez bir paylaşıma beğeniden farklı tepkiler de verebilecekler. Facebook Emoji Reaksiyonları, emojiler yardımıyla kullanıcılarına gerçek duygularını paylaşma olanağı sunuyor.

emojis

Yeni tepkiler arasında ‘love’, ‘haha’, ‘wow’, ‘sad’ ve ‘angry’ bulunmaktadır.

 Değişiklik hakkında

Facebook Emoji Reaksiyonları, size duygularınızı daha hızlı ve kolay paylaşma olanağı sağlayan bir ‘Like’ butonu uzantısıdır.

Bir Emoji eklemek için, masaüstünde imlecinizi ‘Like’ butonuna getirerek ya da mobilde bu butona basılı tutarak çıkan seçenekler (Like, Love, Haha, Wow, Sad ya da Angry) arasından birini seçmeniz yeterli.

Fb-reactions

fb-reactions-mobile

 

 

Bu değişikliğin uygulanması sürecinde Facebook ürün yöneticisi Sammi Krug şu açıklamayı yapmıştır:

Bunun büyük bir değişiklik olduğunu anlıyoruz ve bunu uygularken düşünceli davranmak istiyoruz. Bir yıldan uzun süredir, odak grupları ve anketler kullanarak yürüttüğümüz araştırma ile insanların nasıl tepkiler vermek istediklerini belirlemeye çalıştık. Bunun yanında, kullanıcıların yaptıkları yorumları ve kullandıkları başlıca stickerları analiz ederek, insanların verdikleri tepkileri ölçmeye ve onlara sunacağımız Tepkileri saptamaya çalıştık.”

Artık bir paylaşıma tepki vermenin beş yeni yolu olsa da, ‘Like’ popülerlikte birinciliğini koruyor.

Ana sayfanızda aşağı indikçe yine aynı ‘Like’ butonunu görmeye devam edeceksiniz. Ancak şimdi, Facebook size, paylaşımınızı kaç kişinin ‘beğendiğini’ değil, paylaşımınıza kaç kişinin ‘tepki verdiğini’ bildirecek.

Deneme sürecinde Facebook, insanların gördükleri paylaşımlara nasıl tepki vermek istedikleri hakkında birçok yeni şey öğrendi.

Başlangıçta Facebook Emoji Reaksiyonları arasında ‘Yay’ da bulunuyordu, ancak aynı etkiyi yaratan başka Tepkilerin de bulunması (‘Love’ ile ‘Haha’) ve denemelerde kullanım oranının diğerlerinden çok daha düşük çıkması, bu Tepkinin çıkarılmasına sebep oldu.

Uzun süredir devam eden ‘Dislike’ butonu dedikoduları göz önünde bulundurulursa, bu değişikliğin kullanıcılar tarafından ne kadar beklendiği görülebilir.

Facebook farklı duygular uyandıran içeriklerin paylaşıldığı bir platform olduğundan, çoğu zaman ‘Like’ butonu, verilen tepkiyi doğru biçimde yansıtamıyordu. Mark Zuckerberg, 2015’te ‘Dislike’ butonu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemiştir:

İnsanların bu özelliği talep ettikleri yıllar sonucunda bizim vardığımız sonuç, insanların asıl istediklerinin diğer paylaşımları karalamak değil, bu paylaşımlara uygun tepkiler vererek empati kurmak olduğudur.

Her an mutlu bir an değildir ve mülteci krizi gibi güncel konularda ya da bir aile ferdinin ölümü gibi kişisel konularda paylaşılan üzücü bir içerik, insanların ‘Like’ tepkisi verirken kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olabilir. Bunun yanında, arkadaşlarınız sizi anladıklarını ve sizinle empati kurduklarını ifade etmek isterler, bu yüzden, insanlara daha fazla seçenek sunmanın gerekli olduğunu düşünüyorum.

Tepkilerin hem kişisel hem de kurumsal sayfalarda yerini alması, akıllarda bu değişikliğin markaları nasıl etkileyeceği sorusunu oluşturuyor.

Facebook Emoji Reaksiyonlarının markalar için anlamı nedir?

Facebook Emoji Reaksiyonları, markalar için önemli bir güncelleme olacak gibi görünüyor.

Bu yenilik piyasaya çıktıktan saatler sonra, Chevrolet ‘Like’ uzantısını reklam kampanyasına ekleyen ilk marka oldu.

Chevrolet’in Facebook sayfasında paylaşılan bir dakikalık video, kullanıcıları yeni Chevrolet ürününü ‘sevmeye’ (‘Love’) davet etti.

Facebook Emoji Reaksiyonları markaları 3 yönde etkileyebilir

1. Duyguları ölçmenin yeni yolu

Tepkiler, insanların duygularını ölçmek ve sayfanızda paylaştığınız sponsorlu içeriklere verilen tepkileri anlamak için yeni bir yöntem sunuyor.

Facebook ürün pazarlama kâr müdürü Richard Sim, AdAge’e yaptığı açıklamada ‘Tepkiler markalara, insanların paylaşımlara verdikleri tepkileri daha kesin biçimde ölçme olanağı sağlar.’ şeklinde konuşmuştur.

Bu yenilik aynı zamanda Facebook insights aracını da yenileyerek markalara paylaşımlarına verilen tepkileri bu araç üzerinden analiz etme olanağı sunar.

2. Müşterileri daha iyi anlama

Önceden, Facebook kullanıcıları bir marka içeriği gördüklerinde, seçenekleri sınırlıydı:

1. Görmezden gel

2. Beğen

3. Paylaş (gerçekten sevmişlerse)

4. Yorum yap (olumlu ya da olumsuz)

Tepkiler kullanıcılara, içeriğe karşı duydukları hisleri paylaşmak için yeni yöntemler sağladı.

Örneğin, çok fazla ‘Haha’ tepkisi alıyorsanız, hedef kitlenizin paylaşımınızı komik bulduğunu anlayabilirsiniz – bu da önceki ‘Like’ butonu ile elde edemeyeceğiniz bir bilgidir.

3. Yorumlarda azalma

Tepkiler, kullanıcılara yorum yapmadan duygularını paylaşma olanağı sağlar.

Yorumlar daima hedef kitlenizin paylaşımlarınıza verdiği tepkileri ölçme yöntemi olmuştur.

Bu yenilikle, yorumlarda ani bir düşüş olacağını görebiliyorum, çünkü Tepkiler, kullanıcılara yorum yapmadan duygularını kolayca ifade edebilme olanağı sunuyor. Bu güncelleme aynı zamanda, kullanıcı duygularını veriler üzerinden ölçme imkanı da yaratıyor.

Emoji Reaksiyonları haber akışı algoritmasını etkileyen bir faktör haline gelecek mi?

Facebook devamlı olarak haber akışı algoritmasını yenilemenin yollarını aramaktadır. Richard Sim’e göre;

‘Zamanla bu değişik Tepkilerin insanların görmek istedikleri içerikleri nasıl etkileyeceğini göreceğiz. ‘Love’ ve ‘Haha’ya verilen tepkilerin birbirinden çok farklı olması muhtemel. Denemelerimiz devam ettikçe hepsini göreceğiz.’

İleride Facebook Emoji Reaksiyonları’nın algoritmayı etkilemesi mümkün müdür?

Belki, ancak yakın zamanda bunun gerçekleşmesini beklemiyoruz. Facebook’un verilerle çok titiz biçimde çalışacağından ve haber akışı algoritmasını değiştirmeden önce tüm denemeleri yapacağından eminiz.

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.