Şirket Kültürü Yenilemenin 6 Yolu

Şirket Kültürü Yenilemenin 6 Yolu

Bugünün iş dünyasında güçlü bir şirket kültürüne sahip olmak, başarıya giden en sağlam yol olabilir. Yenilikçi, ileri görüşlü, cana yakın ve ödüllendirici bir kültür yaratarak, daha güçlü adayların ilgisini çekebilir, daha iyi ekip üyelerini işe alabilir, bu çalışanları şirketinizde daha uzun süre tutabilir ve onların daha verimli çalışmalarına yardımcı olabilirsiniz. Buna zıt olarak, sağlıksız bir kültür çalışanların kısa süre içinde işten ayrılmalarına neden olabilir, marka itibarınızı zedeleyebilir, potansiyel ekip üyelerini korkutabilir ve şirkette kalan çalışanların verimliliğini etkileyebilir.

Şirketinizin büyüme sürecinde önceliğiniz, canlı bir kültür oluşturmak olmalıdır. Asıl soru ise, bunu nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Şirketinizdeki kültürü geliştirmenize yardımcı olacak altı adımı aşağıda görebilirsiniz.

 

1.Personel değişim oranını düşürmek için geçmiş sorgulamaları yapın

Çalışanların geçmişlerini araştırmak, halihazırda birçok şirketin kullandığı bir güvenlik uygulamasıdır. Bununla birlikte, bu uygulama personel değişim oranını kontrol altında tutmak için de kullanılabilir. CareerBuilder’a göre, işverenlerin 58%’i, potansiyel çalışanlarının yalan söylediğini keşfetmiştir. Bu küçük yalan kırıkları iş tanımının değiştirilmesinden, sahte profesyonel lisanslara kadar birçok alana yayılmış durumdadır.

Bir işi yapmak için gerekli becerilere sahip olmayan birini işe almak, düşük performans ve çalışan değişimi riskleri taşır. Bu tarz durumlar hem çalışanınızın işine mal olur, hem de şirket kültürünüzü zedeleyebilir. Yeni işe alınan insanların hızlı bir şekilde şirketten ayrıldıklarını görmek, diğer ekip üyelerinizin şirketinizi bir ‘ev’ olarak görmelerine engel olacaktır. Adayları değerlendirirken geçmiş sorgulaması yaparak çalışanın becerileri konusunda emin olmak, daha doğru işe alımlar gerçekleştirmenize yardımcı olabilir. Bu konuda ileri ki yazılarımızda size daha fazla bilgi sunacağız. Hatta işe alımlarda şirketinize büyük katkılar sağlayacak yöntem ve süreçlerden bahsedeceğiz.

 

2.Çalışanlarınıza ses verin (ve onu dinleyin)

 Alınan kararlar yöneticiler tarafından alınıyor ve çalışanlara aktarılıyorsa, ekip üyelerinin kendilerini asker gibi hissetmeleri son derece doğaldır. Çalışanlarınızı güçlendirin ve onlara konuşmaları için fırsat tanıyın – sonra da onları dinleyin.  Çalışanlarınızı gelecek projeler, planlar, etkileşimler ve daha fazlası hakkında bilgilendirirken şeffaf olun ve şirket bilgilerini onlarla paylaşın. Ekip üyelerinizin geri dönüşlerini aldığınızdan emin olun. Orta düzey yöneticiler ile çalışarak sesi duyulamayan çalışanlarınızı fikirlerini belirtmeleri için cesaretlendirin. Çalışanlarınızın birbirleri ile bilgilerini paylaşmaları ve fikir alışverişinde bulunabilmeleri için ortak çalışma yazılımı kullanabilirsiniz. Çalışanlarınızın fikirlerinin dinlenmesi kendilerine değerli hissetmelerini sağlar ve size hiç tahmin etmeyeceğiniz kaynaklardan benzersiz fikirler sunar. Çalışanlarınızı dinleyerek, anlayarak, cesaretlendirerek onlara sorumluluklar vermeniz şirketinizin yararına olacaktır.

3.Teknolojiye kucak açın (ve onu daha esnek olmak için kullanın)

Eskiden 09.00 – 17.00 çalışma sistemi kaçınılmaz olarak görülüyordu. Herkes ofiste olduğunda çalışanları yönetmek, toplantı düzenlemek, projeler üzerinde birlikte çalışmak ve devamlı iletişimde kalmak daha kolaydır. Mesele şu ki, modern profesyonellerin en çok aradıkları şey esnekliktir. Günlük planlarında, tatillerinde ve zaman dağılımlarında esneklik isterler. Modern profesyoneller evden çalışabilme, son anda bir izin günü alabilme ya da tatile erken çıkabilme gibi rahatlıkları bulabilecekleri şirketlerde çalışmaya daha yatkındırlar.

Modern teknolojinin yardımı ile ofis dışından çalışmak, devamlı iletişimde kalmak, önemli toplantılara katılmak vb. artık mümkündür. Cloud (bulut) depolama olanaklarından ortak çalışma platformlarına bulabileceğiniz pek çok teknolojik aracı, şirket kültürünüzü geliştirmek için kullanabilirsiniz. Ekip üyeleriniz, fazladan esnekliğin ve bağımsızlıklarının değerini bilirler ve işlerine verdikleri önem artar. Siz de çalışanlarınızdan en verimli şekilde yararlanırsınız. Google gibi özellikle online ve teknoloji alanında ürün ve hizmetler sunan firmaların bugün dünyanın en tepe noktalarında olmasının başlıca sebeplerinden bir tanesinin bu olduğunu unutmayın. Esnek ama verimli çalışma saatleri.

4.Bir misyon belirleyin ve her ekip üyesine özel hedefler koyun

Şirket misyonunu belirlemek çok yenilikçi bir uygulama olarak görülmese de, her çalışanın hedeflerini belirlemesine ve bu hedefleri anlamasına yardımcı olmaya zaman ayırmak, çalışanların misyondaki yerlerini daha net görebilmeleri adına son derece önemlidir. Şirketlerin çok azı, çalışan ile yöneticinin bire bir çalışmasını cesaretlendirmektedir. Ekip üyelerinin ‘başıboş’ hissetmeleri, modern organizasyonların en zayıf noktası sayılabilir. Yanınızda bulunan kişiler şirketin genel misyonu, hedefleri, projeleri ve bakış açısı hakkında bilgiye sahip olmadıklarında işlerine olan ilgilerini kaybedebilirler.

Bu sorunu çözmek için, her bir çalışanınızın hedeflerini belirlemesine yardımcı olmaya zaman ayırabilirsiniz. Her bir ekip üyenize, genel misyondaki pozisyonunu iyi şekilde açıkladığınızdan emin olun. Çalışanlarınız ulaşmak istedikleri hedefi görebildiklerinde bu hedefe ulaşmaya odaklanacaklardır. Bu tarz çalışkan ve yönlendirici bir atmosferi beslemek sıkıcı ofislere bir heyecan kültürü yerleştirmeye yardımcı olabilir.

 

Unutmamanız gereken; Ahmet Şerif İzgören’in de üstüne basa basa bahsettiği gibi, misyonunuzun duvar misyonlar olmaması gerektiğidir. Yani şirketinizdeki çalışanlar misyonunuzu zorunlu oldukları için ezberlemediği ya da iş hayatında sıkça karşılaştığımız gibi misyonun farkında bile olmadığı ve önemsemediği cümlelerden şirket karakterinizi oluşturmamalısınız.

 

‘Misyon’ kelimesi Türkçe’de gerçek anlamını yitiren bir kelimedir aslında. Gelin ‘Misyon’ kelimesine ‘Şirketimizin Var Oluş Nedeni’ olarak bakalım. Şirket olarak biz neden bir aradayız? Hangi ana faydayı müşterilerimize sağladığımız için şirketimiz çalışmaya devam ediyor ? Bu ‘Var Oluş Nedeni’ gerçekten çoğu şirkete emek veren olarak bizi tatmin ediyor mu ? vb. soruları şirketinizdeki her her grubu temsil eden 3’erli – 4 ‘erli grup üyelerini soralım. Ortaya çıkan düşüncelerinin ana hatlarını bir araya getirelim ve hep beraber şirketinize güç katacak ‘Gerçek Var Oluş Nedeninizi’ ortaya çıkaralım. Daha sonra tüm şirketi bir araya getirerek düşüncelerini ele alalım ve  son haline, akıllardan asla çıkmayacak, tüm ekibin benimsediği Var Oluş Nedenimiz haline getirelim.

İster toplantı ile ister mail ile.. Ya da öneri notları ile bu süreçteki düşüncelere mutlaka önem verin. Şirketinizin ‘Var Oluş Nedenini’ hep birlikte bulun ki şirketinizdeki herkes, ‘onu korumak ve geliştirmek için’ çalışsın. Otomatik olarak kendi kendini motive etmeye başlasın. Kısacası şirketinizin en güçlü başlangıç noktasını, tüm çalışanlar olarak bir arada keşfedelim.

 

 

5.İşyerinizin tasarımını ve akışını yenileyin

Hücre ofislerin eski popülerliklerini kaybetmelerinin nedeni: – çalışanlarınızı yalnızlaştırmasıdır. Her bir çalışanın bir hücrede olması demek, çalışanın ofisin geri kalanından kopması ve takım anlayışından ziyade tek başına çalışma mesajını kabullenmesi demektir. Elbette herkesin ortak bir masada çalıştığı ‘ortak çalışma alanları’na hemen geçiş yapmak zorunda değilsiniz. Buna rağmen ofislerin genişletilmesi, çalışanlarınız arasında ‘takım’ anlayışını yaymanıza yardımcı olacaktır. Doğal ışığı daha etkili şekilde kullanarak, ofisi daha canlı şekilde dekore ederek ve ofisinizi çalışma yerinden çok bir eve benzeterek daha aydınlık ve yenilikçi şirket kültürünü yansıtabilirsiniz.

6.Takım çalışmasını ve ortak çabayı cesaretlendirin

Yukarıda takım çalışmasından kısaca bahsetmiştik, ancak modern şirket kültürüne olan desteği düşünülürse kendine ait bir maddeyi hak ettiğini düşündük. Takım çalışmasını tetiklemek için kullanılabilecek birkaç yöntemden bahsetmiştik; ofis tasarımını genişletmek, ortak ve kişisel hedefleri belirlemek, yaratıcılık, gelişim ve dinlenme alanları yaratmak, online cloud (bulut) platformlarını kullanmak vb.

Peki ortak çalışma ( takım çalışması ) neden bu kadar önemli? Çalışanlarınız birbirlerine yakın çalıştıklarında daha güçlü ilişkiler kurarlar ve kendilerini daha büyük bir şeyin parçası gibi görürler. Bu atmosfer, daha samimi bir ortam oluşturur ve çalışanlarınızın şirketinizi terk etmelerini zorlaştırır. Bunun yanında ortak çalışma, karşıt fikirlerin dinlenmesine ve benzersiz fikirler ortaya atılmasına olanak tanır. Şirket kültürünüzü yenilemeye karar verirseniz bu durum pek çok yeniliğe tanık olacağınız anlamına gelir. Vishen’ın Blue Print Of Soul Yöntemi, Intel CEO’su Andy Grove’un bulduğu ve pek çok teknoloji lideri markanın kullandığı OKR metodolojisi, Simon Sinek’in Why – How – What ? bakış açısı, çalışanları takdir etme ve performanslarını geliştirme teknikleri, üretken akılları içeri çekme ve elde tutma, mutluluk odaklı bir şirket oluşturma, benimsenen gelecek hayali ve değerleri inovasyon ile buluşturma vb. pek çok dişliyi bir araya getirmenizi sağlayabilir.Tüm bunlar için size yardımcı olarak şirket kültürünü modern dünya koşullarına göre yenileyebiliriz. Böylece, gerçekten fark yaratan bir şirket haline dönüşmeye başlayabilirsiniz. Şirket kültürünüzü geliştirmenize yarayacak uygulamalı eğitimlerimiz size pek çok konuda fayda sağlayacak, pusulanız ve alet çantanız olacaktır.

 

Yazımızı farklı ve faydalı bulduysanız yapacağınız yorumlar bizi çok mutlu eder. Inovanka Şirket Kültürü + Inovasyon + Dijital Pazarlama modern dünya sisteminden yararlanmak için sizinle sohbet etmek  bize heyecan katar.

Şirket Kültürü hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz, Blog yazılarımızı takip edebilir, Şirket Kültürü Hizmet sayfamızı ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.