Sosyal Medya ve İş Dünyası Değişimi

Sosyal Medya ve İş Dünyası Değişimi

Sosyal Medyanın ortaya çıkma sebebi temelde insanları buluşturmak olsa da, sonunda müşterilerle benzersiz etkileşimler kurmaya yarayan dönüşümsel iş araçları haline gelmişlerdir. 

Sosyal medyanın etkili yapısını tanımak, girişimcilere kendilerini geleceğe hazırlama olanağı sağlayacaktır.

Sosyal Medyanın Emekleme Dönemi

Sosyal medya o kadar yaygın bir konsept haline geldi ki, global kullanımının henüz ikinci nesli olduğumuzu unutmak oldukça kolaydır. İster inanın ister inanmayın, bundan 15-20 yıl sonra geriye baktığımızda, sosyal medyanın 2016’da henüz emekleme döneminde olduğunu söyleyeceğiz.

Myspace 2003, Facebook 2004, Twitter 2006, Instagram 2010, Pinterest ve Snapchat 2011, Periscope ise 2015 yıllarında kullanıcıları ile tanışma olanağı buldular. Diğer bir deyişle, yaygın sosyal ağların en eskisi henüz 15 yaşında bile değildir. En yenisi ise henüz birkaç aydır piyasadadır.

Ancak, sadece 15 yılda sosyal medya, toplum, iş hayatı vb. alanlarda yadırganamaz bir etki bırakmayı başarmıştır. Alt bölümsel kaynak olarak başlayan şey artık en güçlü pazarlama aracı haline gelmiştir.

Sosyal Medyanın iş hayatını etkilediği 5 yön

Her şirket bir şekilde sosyal medyayı kullanır. Bazıları geri dönüş oranlarını inanılmaz seviyelere çıkartmışken, diğerleri hala kendileri için en uygun platformları bulmaya çalışmaktadırlar. Her şekilde sosyal medyanın Dünya çapında tüm şirketleri önemli şekilde etkilediğini görebiliriz.

Birkaç etkiyi hep birlikte inceleyelim.

Yüksek hedeflenmiş reklamlar gerçek oldu

 

Pazarlama ve reklam perspektifinden baktığımızda, sosyal medyanın en etkili olduğu alanın hedefleme olduğunu görebiliriz. İş hayatı tarihinde şu ana kadar pazarlama materyalleri geliştirip bunları tam olarak istenen potansiyel müşterilere gösterme olanağı yoktu.

Bu konsept en güzel Facebook örneği ile açıklanabilir. Şirket birçok endüstrideki profesyonellere yeni olanaklar sağlamıştır. Aşağıda bunların birkaç örneğini bulabilirsiniz:

Finansal kuruluşlarözellikle Visa ve MasterCard gibi kredi kartı şirketleri, Facebook reklam hedeflemeden inanılmaz oranda yardım almaktadırlar. Yıllık olarak hedeflemeye milyonlar döken bu şirketler, Y kuşağı ile oldukça sağlam etkileşimler kurmaktadırlar.

Emlak Emlak acenteleri sosyal medya pazarlama çalışmaları sayesinde başarılarına başarı katmaktadırlar. Emlak piyasasının müşterileri konuma çok önem verirler – bu da emlak acentelerine spesifik konumdaki potansiyel müşterilere spesifik dijital reklamlar sunma olanağı sağlar. Bu hedeflemeler inanılmaz sonuçlar doğurmuş ve teknoloji dostu emlak acentelerinin dayanağı haline gelmiştir.

Sosyal medya reklamlarından önce şirketler, potansiyel müşteri bulabilecekleri web siteleri ve mekanlar bulmak zorundaydılar. Ancak Facebook gibi siteler sayesinde artık kullanıcılara ulaşmak çok kolaylaşmıştır – doğru parametreleri belirlemeniz yeterlidir.

Organik pazarlama daha önce hiç böyle olmamıştı

İnternet reklamcılığı bir süredir piyasada olsa da, burada kullanılan çoğu yöntem kullanıcılara zorlama gelmektedir. PPC ve banner reklamları etkili olsa da,  kullanıcıları yargılayan damgalara sahiptirler. Ücretli içerikler bile sahtelik duygusunu üzerlerinden atamazlar.

Sosyal medya organik pazarlamayı olağan kılarak her şeyi değiştirmiştir. Şirketler artık iletişim kurabilir ve zorlamadan istedikleri ürünleri tanıtabilirler. Sonuç olarak bu durum, marka şeffaflığını da arttırmıştır.

Gerçek şeffaflığı şirketler hatalarını kabul ettiklerinde görebiliriz. Havayolları bunun mükemmel bir örneğidir. Bu şirketler sık sık, kaybolan bavullar, geciken uçuşlar vb. konularda sinirli müşterileri ile etkileşim sağlamak için Twitter’ı kullanırlar.

Elbette bu durum sadece büyük havayolu şirketleri ile sınırlı değildir. Fast food restoranları bile bu şeffaflıktan yarar sağlayabilirler. Pazarlama uzmanı Graham Knigma: ‘Yakın bir zamanda Jimmy Johns, siparişi hakkında şikayette bulunmak için Facebook’a başvurmuştur. Jimmy Johns’un müşteri hizmetlerine başvurmasının sebebi bir yanlışı belirtmek ve düzeltilmesini sağlamaktır. Bu müşterinin sağladığı güven rakamlarla ölçülemese de, bir müşterinin ayrılmasını engellemiş ve büyük ihtimalle birkaç müşteriyi bu şirkete kazandırmıştır.’

Ters tepme korkusu

Sosyal medya birçok şirketi daha şeffaf olmaları için cesaretlendirirken, aynı zamanda hata yapıldığında alınan tepkiden çekinen diğer şirketleri de korkutmaktan geri kalmamıştır.

Sosyal medya üzerinden yapılan hatalar, kullanıcılar arasında çok çabuk yayılabilir. Sonuç olarak bazı şirketler, aşağıdakilerden çekinerek bir adım geriye gitmişlerdir:

  • Kızgın çalışanların yanlış ifade kullanmaları
  • Gizli bilgilerin açığa çıkması
  • Politik anlamda yanlış içeriklerin paylaşımı
  • Rakipler tarafından alay edilecek seviyede şirketi açığa çıkartmak

Şu ana kadar yaşanmış en büyük sosyal medya gaflarına göz atarsanız, bazı şirketlerin riskten kaçınmak için neden büyük sosyal ağlardan uzak durduklarını anlayabilirsiniz.

Havayollarını ele alalım. Sosyal medya kullanımında son derece başarılıdırlar, ancak yine de geri tepme oranı çok yüksektir. Bir araştırma, havayolları hakkında yapılan paylaşımlarının %47’sinin olumsuz olduğunu, olumlu yorumların ise sadece %20 oranında kaldığını göstermiştir. Sosyal Medya’nın faydaları elbette zararlarından fazladır, ancak bazı şirketlerin (özellikle daha az marka değeri bulunan küçük şirketler) neden korktuğu kolayca görülebilir.

Gerçek zamanlı müşteri hizmetleri

 

Birçok şirket müşteri hizmetleri ile gurur duyar ve bunu rekabetçi avantaj olarak kullanır. Ancak, yakın zamana kadar, güçlü bir müşteri hizmetleri departmanı kurmak için, çalışanlara ve kaynaklara önemli bir yatırım yapmak gerekiyordu.

Sosyal medya ortaya çıktığında, küçük şirketler de büyük yatırımlar yapmadan etkili müşteri hizmetleri sağlama olanağı bulmuşlardı. Artık tüm şirketler, sadece bir sosyal medya hesabı yardımıyla gerçek zamanlı ve kesintisiz müşteri hizmetleri sunabilmektedirler. Daha önce de belirtildiği gibi, havayolu şirketleri bu özelliği oldukça başarılı bir şekilde kullanmaktadırlar.

İçerik yayma konusunda esneklik

 

Sosyal Medya’nın yükselişi aynı zamanda içerik pazarlamanın büyümesini de teşvik etmiştir. Geçmişte içeriği kullanıcılara yaymak için blog paylaşmak, e-posta üye listesi oluşturmak, haber bülteni göndermek vb. yöntemler kullanılıyordu. Şimdi içeriği sosyal ağ üzerinden paylaşmak, herkes için daha kolay hale gelmiştir. Hatta Facebook üzerinden dakikada 2.46 milyon paylaşım yapılmaktadır!

Sosyal medya, şirketlere ödeme yapmadan içeriklerini kullanıcılar ile paylaşma olanağı sağlayarak altyapıda önemli değişikliklere neden olmuştur. Bunun en ünlü örneklerinden biri, ürün tanıtımında $100,000 harcamaktan sosyal medya paylaşımları sayesinde kurtulan Cisco olmuştur.

İçerik tanıtımındaki bu değişim, markalı içeriklere vurgu yapmış ve hem B2B hem de B2C şirketlerin satın alım süreçlerini yeniden düzenlemelerine önayak olmuştur.

Gelecekten beklentiler

Pazarlama uzmanı Jessica Oaks; ‘Şirketiniz sosyal medyaya yeni adım atıyorsa derin bir nefes alın ve sakin kalın. Etkileşimi sağlar, müşterilerinizi dinler ve katılımda bulunursanız, kaosu önlersiniz.’

Büyük gelişim çağında yaşadığımızı unutmak son derece kolaydır. Şirketler geçmişe ya da günümüze takılma şansına sahip değildirler. Sosyal medya alanında başarıya ulaşmak için son trendleri takip etmek ve daima geleceğe odaklanmak çok önemlidir. Tarihin de gösterdiği gibi, yeni ağlara olabildiğince hızlı adapte olmak hem kâr hem de etkileşim alanında son derece faydalıdır.

Sosyal Medya’nın iş hayatına etkileri şu ana kadar çoğunlukla olumlu olmuştur. Kullanıcılara erişim her zamankinden fazladır, bu yüzden size verilen kaynakları sonuna kadar kullandığınızdan emin olun.

Bundan yıllar sonra, geçmişe baktığınızda sosyal medya potansiyelini (emekleme çağında olsa da) sonuna kadar kullandığınızı görmek isteyeceksiniz.

0

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.